середа, 18 січня 2017 р.

Повернення до витоків Соборності

18 січня 2017 року Арбузинська районна бібліотека для дітей запросила на історичний часопис « Повернення до витоків Соборності », присвячений Дню Соборності України, учнів 9 класу Арбузинської ЗОШ №1 разом з класним керівником Коробко О.В.
Бібліотекарі Середенко А.В. та Ляпало С.М. розповіли старшокласникам про витоки утворення цієї дати, історичний шлях українського народу до незалежної соборної держави, Акт Злуки, який був глибоко історично мотивований і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу. Учням було запропоновано переглянути слайд – презентацію «Україна – день Соборності і Свободи» та відеофільм про видатного політичного діяча – Івана Мазепу, який все своє життя мріяв про створення незалежної української держави.
Під час заходу присутні ознайомилися з книжковою виставкою «Україна крізь віки». Матеріали, представлені на ній, акцентували увагу на історичних фактах, що передували злуці, об’єднавчому русі, який наприкінці 1918 – початку 1919 років охопив майже всю Україну.
Сьогоднішня війна на Донбасі знову протиставила українців зі сходу українцям інших областей. 159 хлопців з Арбузинського району було призвано в зону АТО — захищати східний кордон України від окупантів. Хвилиною мовчання всі присутні вшанували невмирущу пам'ять про загиблих героїв – односельців. День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель, єдності українського народу, єдності територіальній. Тому патріотичним акордом заходу стала створена учнями композиція «Разом – ми сила!».
У виконанні працівників районного Будинку культури Гордійчук Л., Скок О., Пагер С. та учениці 9 класу ЗОШ №1 Крошко В. звучали патріотичні пісні, а школярі декламували  вірші про Україну Володимира Сосюри, Павла Тичини, Марії Познанської та Ліни Костенко. 
Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки це не тільки зовнішня суспільна потреба, а й наш моральний обов’язок берегти світлу пам'ять незліченних жертв, принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності та державності.

Немає коментарів:

Дописати коментар