четвер, 26 січня 2017 р.

Згадаємо юність, що згоріла у Крутах

29 січня – 99-та річниця бою під Крутами – подія, яка набула для українського народу символічного значення. Крути стали легендою, символом героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.
До цієї події Арбузинська районна бібліотека для дітей разом з центральною районною бібліотекою 26 січня провели вечір шани «Крути – символ національної пам’яті». В бібліотеці зібралися вчителі та учні 9 – 11 класів Арбузинської ЗОШ І – ІІІ ст. №1, яким не байдужа пам'ять про полеглих героїв Крут.
Ведучі заходу Середенко А. та Ляпало С. розповіли присутнім про бій під Крутами, наголосивши на тому, що 29 січня 1918 року — це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації, жертовності та героїзму.
Лейтмотивом заходу було проведення паралелі між подвигом героїв Крут та героями АТО, говорилося про необхідність єдності народу України та підкреслювалося, що саме це дозволить сьогодні перемогти агресора. Сьогодні, коли вирішується доля України, молодь, як і колись, у далекому 1918-му, перебуває в перших рядах боротьби. У цій борні їх надихають слова великого Кобзаря: «Борітеся — поборете, вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!».
Учасники заходу читали патріотичні твори, присвячені героям АТО та героям Крут: «На Аскольдовій могилі…» П. Тичини, «На могилах» О. Тарнавського, «Крути» М. Лавренка та ін.   Пам’ять полеглих Героїв вшанували хвилиною мовчання. Всі учасники вечора шани разом з солістами районного Будинку культури Черешнею І., Гордійчук Л., Тищенко Л. та Пагер С.  виконали гімн «Ще не вмерла Україна».
Наприкінці заходу відбувся перегляд документальних фільмів, присвячених цій історичній події, до уваги користувачів книгозбірні оформлено тематичну поличку «Під Крутами пішли в безсмертя».
Трагедія Крут – це привід для всіх нас замислитися над тим, чим може обернутися розділення народу, політичне суперництво, жорстока боротьба за владу. Пам’ять про героїв закликає нас утверджувати українську державність, зміцнювати її, шукати відповіді на складні питання сучасного світу. Тож, згадуючи про захисників Крут, ми повинні бути гідними їх пам’яті!

Немає коментарів:

Дописати коментар