вівторок, 10 квітня 2018 р.

Тиждень дитячого читання «Під українським небокраєм книгу люблять і читають»

Щороку хвилююча мить чарівної весни приносить до бібліотек України традиційне і довгоочікуване свято — Всеукраїнський тиждень дитячого читання — час, сповнений дивовижного книжкового розмаїття, свято тих, хто творить книгу і тих, хто любить читати, дні веселих пригод і літературних відкриттів.
Цьогоріч Тиждень читання в Арбузинській районній бібліотеці для дітей пройшов з 02 по 08 квітня під гаслом «Під українським небокраєм книгу люблять і читають» та був наповнений зустрічами з найулюбленішими дитячими книжками, літературними подорожами, іграми та вікторинами, різноманітними конкурсами та дійствами.
Так в перший день, а саме на відкриття Тижня читання в дитячій книгозбірні відбувся літературний карнавал «Казкова країна мудрої книги». Розпочалося свято яскравим дійством, на яке завітали учні 4 – А класу НВК «Пролісок» на чолі з класним керівником Єсауленко І.М.
Веселе, гамірне театралізоване свято з конкурсами, загадками, персонажами відомих дитячих літературних творів, надовго запам’яталися його учасникам. Незнайко (Коржук Яна), Попелюшка (Ляпало Олена), Буратіно (Рева Іван), Королева Книга (Шевченко Віка) загадували дітям загадки, цікаві головоломки, а ведучі заходу Середенко А.В. та Ляпало С.М. познайомили  користувачів з історією виникнення свята книги, показали найбільшу книгу і найменшу, які є в бібліотеці, здивували найтовстішою і найтоншою, познайомили з новими книгами бібліотеки та представили книги 40-х та 50-х років видання ХХ ст., зокрема Кобзар Т. Шевченко 1953 року видання, які знаходяться у фонді книгозбірні. А потім на відвідувачів бібліотеки чекала  презентація нової літератури з книжкової виставки «Книжкова карусель».
Вже давно стало доброю традицією запрошувати письменників та поетів на гостину в літературну вітальню районної книгозбірні. З квітня на творчий дебют «Пером і пензлем» талановитої поетеси, художниці, вчителя молодших класів Перепелиці Альони Олександрівни були запрошені вчителі та учні Новоселівської ЗОШ. Значне місце в її творчості займає лірика, твори, які славлять життя людей з їхніми радощами і печалями, любов’ю і тривогами, великою вірою у щастя і добро, наповнені священною вірністю рідній Арбузинщині. Під час зустрічі читачі та працівники бібліотеки мали чудову нагоду щиро поспілкуватися із митцем, ознайомитися із її творчістю та мистецьким доробком, прослухали її патріотичний вірш «Кемерово» у виконанні учениці 6 класу Федченко Анни, виставкою портретів, намальованих в техніці графіка.
Зайцева Л.Л., заступник директора з виховної роботи згадала про шкільні роки Альони, зазначивши її організаторські здібності ще з раннього дитинства, яка для своїх однолітків  організовувала квести  з пошуками скарбів, а на день народження кожному однокласнику писала вірші-присвяти, малювала портрети-шаржі.
Перед присутніми виступив Поплавський Віталій Григорович, голова районного літературного об’єднання «Дар», зазначивши талановитість поетеси, пообіцяв допомогти у видавництві збірки її творів.
Літературна зустріч подарувала присутнім чудовий настрій та незабутні емоції.
Актуальною залишається проблема сімейного читання. Необхідно, щоб читання, освіта спpиймалися в сім’ї та суспільстві як один із важливих способів пеpедачі знань і досвіду поколінь, навіть як засіб досягнення додаткового матеpіального благополуччя внаслідок підвищення інтелектуального рівня. Тому бібліотеки намагаються визначити шляхи взаємодії, форми та методи роботи з батьками та дітьми. В один з днів Тижня читання працівники районної книгозбірні для дітей завітали перед проведенням шкільного спортивного заходу  на годину спілкування «Творчий альянс-дитяча бібліотека і сім’я», щоб поговорити з батьками про сімейне читання, яке має неповторний бібліотерапевтичний ефект. А також запросили батьків до бібліотеки, щоб разом подумати про читання дітей, поговорити про кращі дитячі книги, визначити коло читання для кожної сім’ї, розповісти про чудові традиції сімейного читання, про місце книги в сучасній сім’ї, про те, як книжка, прочитана разом, допомагає подружитися із власними дітьми.
Нікого не залишила байдужим зустріч із  протоієреєм церкви Пресвятої Богородиці Гірняком М.М. На свято «Великоднє диво» завітали учні 4-А класу НВК «Пролісок» (вчитель Коцур Л.М.). Священнослужитель повів розмову про історію походження Великодня, особливості його святкування, значення пасхальних традицій у житті кожної людини. Школярі жваво цікавились великодньою обрядовістю православних християн, духовною суттю свята. Передсвяткову зустріч Михайло Миколайович  завершив привітаннями всіх зі світлим святом Воскресіння Христа та побажав Божої допомоги в добрих справах і подарував всім присутнім молитовники.
Готуючись до свята, четвертокласники принесли з собою малюнки  та  поробки даної тематики. Кращими стали поробки Кушацької А., Стахун М.,Токар Б., які  в подарунок одержали від о. Михайла Біблії. По закінченню зустрічі Середенко А.В. провела для дітей майстер - клас «Нумо, пензлик, потанцюй, гарно писанку малюй!» по виготовленню пасхальних листівок та аплікацій.
На екскурсію до бібліотеки «Цікаві таємниці з книжкової скарбниці» завітали вихованці середньої групи «Друзі» НВК «Пролісок» разом з вихователем Солдатовою В.І та помічником вихователя Лівою І.В.
Жваво роздивлялися маленькі екскурсанти чудовий і новий для них світ дитячої книжки. Вони з захопленням переглядали книжкові виставки, погортали ілюстровані книги Наталі Забіли, Всеволода Нестайка та Миколи Носова, славнозвісних казкарів Братів Грімм та Ганса Крістіана Андерсена, дитячі журнали «Пізнайко», «Малятко», «Барвінок», «Розумник» та інші. А далі малюки потрапили до Інтернет-центру, подивилися там цікаві мультики.
Потім юні читайлики із задоволенням інсценували українську народну казку «Ріпка». Артистами стали: Онищенко Данило, Нікітін Євген, Гальчак Влада, Рибак Марк, Шевченко Мирослава, Абакумова Каміла, Лучин Роман.
А бібліотекарі показали для них лялькову виставу «Вірні друзі».
В цей день відбулася «Посвята в читачі» дітей, які перший раз прийшли до бібліотек. Всі присутні  одержали в подарунок книги.
Всеукраїнський тиждень дитячого читання має на меті не тільки залучити дітей до невичерпних джерел знань, а й перетворити бібліотеки на справжній храм Книги, в якому кожний читач відчуває себе бажаним гостем. Слово і книга – безсмертні.  Хай же не буде  в житті наших користувачів  жодного дня  без хоча б однієї прочитаної  сторінки з нової книги.
Отже, дружіть з родиною книг!

Немає коментарів:

Дописати коментар