вівторок, 21 лютого 2017 р.

За честь, за славу, за народ !

Є пам’ятні дати в житті людини, родини, суспільства, держави, які несуть у собі не просто пам’ять, трепет і хвилювання, але й великі зміни в історії. Власне таким став період з листопада 2013 по лютий 2014 року для України.
Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей. І за цю боротьбу, за нашу свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. І більшість з них – молодь, ті, що тільки почали жити. В історію України вони увійшли як Небесна Сотня.
21 лютого до Дня пам` яті Героїв Небесної Сотні Арбузинською центральною районною бібліотекою та районною бібліотекою для дітей проведено вечір-присвяту «Найкраща Сотня в небо йде». На захід були запрошені представники влади, поети районного літературного об'єднання «ДАР», вчителі та учні  9-11 класів загальноосвітніх шкіл селища, викладачі і ліцеїсти Арбузинського професійного аграрного ліцею,  Шарата  Галина  Олексіївна, мама загиблого воїна АТО  Закерничного Олександра Вікторовича, представники ЗМІ.
Ведучі заходу Середенко А.В. та Онищенко К.А. на фоні мультимедійної презентації відновили хронологію подій, що відбувалися на Майдані Незалежності в Києві у 2013-2014 роках.
На превеликий жаль, Небесною Сотнею не закінчився біль і страждання України. Сьогодні на сході точаться криваві бої. Там вирішується доля і майбутнє України. Саме за це зараз в АТО воюють сини - герої. У результаті бойових дій на сході України загинув наш односелець Закерничний Олександр. З села Новокрасне Атоян Альберт, Шакула Андрій із Любоіванівки, Плахотнюк Денис з Благодатного - мужні воїни, сильні люди, героїчно загинули у Донецькій області, захищаючи рідну Україну.
На вечорі - шани була присутня Шарата Галина Олексіївна, мама Героя - Закерничного Олександра Вікторовича, якого 22 вересня Указом Президента України посмертно нагороджено  орденом  Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.
Ведучі заходу дарували сердечні слова Галині Олексіївні, яка виховала достойного сина — захисника. Переглядом відео-фільму, присвяченому пам'яті Олександра Закерничного,  підготовленого працівниками ліцею, згадали мужнього воїна. Зі словами вдячності звернулась до мами Героя Петренко Людмила Миколаївна, директор ліцею, відзначивши, що за той короткий час, який пропрацював Олександр Вікторович в аграрному ліцеї, проявив себе, як високваліфікований спеціаліст, був душею колективу, його любили учні. Колектив ліцею створив альбом світлин про коротке, але таке героїчне життя Олександра і на згадку подарував його мамі.
Директор Арбузинської централізованої бібліотечної системи Долінська С.М. зі словами вдячності за виховання сина подарувала Галині Олексіївні квіти та буклет «Хоробрі серця» на згадку про захід.
Хвилиною мовчання вшанували Героїв України, як далекого історичного минулого, так і сьогодення, хто загинув у жорстокому коловороті революцій та війн. Спільне виконання Державного Гімну України прозвучало як  молитва за долю України.
У виконанні солістів районного Будинку культури звучали патріотичні пісні «Україна – мати!» та «Повертайся живим».
Свій вірш - присвяту «Здрастуй, синочку!» виконала Катриченко Наталія разом із  Петренком  Станіславом.
Учні ЗОШ№1 Коваль Катерина та Тіхонова Ксенія декламували патріотичні вірші, присвячені подіям Майдану. До уваги присутніх була представлена книжкова виставка - реквієм  «Сотня Небесна хай в небо злетить».
Після заходу делегація від райдержадміністрації, районної бібліотеки, вчителів та учнів  разом з Галиною Олексіївною  возложили квіти до  могили  Олександра на селищному кладовищі.
Темні часи пройдуть. Буде колоситись хліб. Будуть сміятись діти. Буде жити Україна. Але віднині небесне воїнство поповнилось ще однією сотнею - Небесною Сотнею. Імена героїв навіки залишаться в новітній історії нашої держави. Герої не вмирають, а роблять кожного із нас сильнішими.

Немає коментарів:

Дописати коментар